xplorasolutions.com
English Español Italian Polska French
trabaja con nosotros
Inicio Contacto Aviso legal
cab
30/09/2011
Un Grup de Dezvoltare a Pescuitului din Romania se intereseaza despre un proiect de rute culturale din Almería a
noticias
29/09/2011
Cinci regiuni se unesc pentru a crea o marca pentru turismul rural a
noticias
29/09/2011
Un grup de romani vede cum functioneaza o bursa de peste din Garrucha a
noticias
22/07/2011
Strategia de dezvoltare a comunitatilor pescaresti din Delta, finalizata in septembrie a
noticias
04/07/2011
FLAG „Calafat” – vizită din Spania şi reuniune de lucru a
noticias
02/06/2011
Grupul de Acţiune Locală Vedea, Găvanu, Burdea, de la un proiect alternativ la certitudine a
noticias

ver todas las noticias

 
Home >> Comunica >> Actualitatea Xplora
 
Actualidad Xplora  
22/07/2011 - ACTUALIDAD XPLORA
Strategia de dezvoltare a comunitatilor pescaresti din Delta, finalizata in septembrie
 
 
fotonoticia      
 
Imprimir página
Descargar documento 2011810123130Strategia de dezvoltare a comunitatilor pescaresti din Delta.pdf

Strategia de dezvoltare a comunitatilor pescaresti din Delta Dunarii va fi finalizata pana in luna septembrie, in cadrul proiectului Grup local pentru pescarie durabila in Delta Dunarii, finantat de Uniunea Europeana prin Programul Operational de Pescuit (POP).

Cand s-a elaborat POP, primele discutii s-au purtat in 2007-2008 tot la Tulcea. Am intarziat cu lansarea acestui proiect si ne vedem acum constransi de termene pentru a finaliza acest plan de dezvoltare locala care sa ajunga la noi (Ministerul Agriculturii - n.r.) in conditiile in care termenul de semnare a contractului de finantare nu poate fi mai tarziu de decembrie 2011. Grupul local trebuie sa mearga ceas, a declarat Gheorghe Vacaru, director in Directia Generala pentru Pescuit a Ministerului Agriculturii, prezent marti la Tulcea, la prima intalnire oficiala din cadrul proiectului Grupului local pentru pescarie durabila in Delta Dunarii.

Seful Directiei Generale pentru Pescuit a atras atentia asupra faptului ca Delta Dunarii este principala zona de pescuit din Romania si ca echipa care va elabora strategia de dezvoltare a comunitatilor pescaresti din Delta trebuie sa realizeze un plan de actiuni astfel incat finalizarea unui proiect sa faciliteze realizarea altuia. Pana la data de 10 august trebuie sa avem strategia in forma aproape finala, astfel incat la finele lunii septembrie sa avem o viziune asupra documentului final, la cele 22 de intalniri ale grupului urmand sa participe si un specialist din Spania din domeniul turismului, a mentionat Maria Ciobanu(Xplora Solutions), reprezentanta firmei de consultanta din cadrul proiectului.

In timpul primei intalniri oficiale, guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Grigore Baboianu, a prezentat problemele cu care se confrunta comunitatile de pescari, printre acestea numarandu-se diversificarea slaba a activitatilor economice, valoarea adaugata scazuta a produselor pescaresti, lipsa proiectelor coerente de dezvoltare, migratia populatiei, precum si izolarea comunitatilor care conduce atat la un cost foarte ridicat al oricarui produs in Delta din cauza transportului, cat si la lipsa unor utilitati. De asemenea, s-au prezentat prioritatile identificate de autoritati, printre care dezvoltarea eco-turismului, imbunatatirea infrastructurii de utilitati, precum si dezvoltarea activitatilor traditionale. La randul lor, reprezentantii asociatiilor de pescari si-au exprimat speranta ca Strategia de dezvoltare a comunitatilor de pescari din Delta sa reprezinte interesul tuturor locuitorilor Rezervatiei, sustinand necesitatea identificarii liderilor de opinie care trebuie sa aiba in atentie exclusiv interesul zonei.

Proiectul Grupul local pentru pescarie durabila in Delta Dunarii, finantat de UE prin axa 4 a POP, are drept obiectiv sprijinirea reconversiei zonelor afectate de declinul sectorului pescaresc prin identificarea resurselor sustenabile pentru imbunatatirea calitatii vietii comunitatilor.

Asociatia care are acelasi nume cu cel al proiectului este formata din Consiliul Judetean, Administratia Rezervatiei, Consiliul local Sulina, asociatiile Black Sea, Sfantu Gheorghe, Rechinul, Crisan, si Salvati Dunarea si Delta, precum si din Federatia Organizatiilor de Pescari Delta Dunarii si Federatia Organizatiilor Producatorilor de Peste din Delta Dunarii.  Subir Încarcati
 
pie