|
În urmă cu aproape un an, Ziarul de Olt susţinea într-o campanie proiectul intitulat „Grupul de Acţiune Locală Vedea, Găvanu, Burdea”. Absorbit de modul cum o mână de oameni hotărau să-şi ia destinul pe cont propriu, în raport cu statutul de membru în familia europeană, acolo unde există un raport echitabil între drepturi şi obligaţii, editorul a insistat şi a acordat ample spaţii acestui proiect. Plecat de la Ghimpeţeni, susţinut în premieră de primarul acestei localităţi, Constantin Ciobanu, Grupul a părut la început o provocare.
Una inedită pentru factorii decidenţi din administraţia publică locală. Părea, cel puţin straniu, dacă nu de neconceput, ca o structură asociativă să poată cuteza să gândească la fonduri europene prin forţe proprii. Fără să mai stea cu mâna întinsă la jupâneasa blondă de la Ministerul Dezvoltării sau la mila unor preacucernici împăraţi locali, jupâni de judeţ care au început să creadă despre ei că sunt puţin veşnici şi că esenţa deşteptăciunii fiinţei umane şade sub basca lor proletară.
Şi, iată că, parcă împotriva firii, sărăcia începe să unească, să nu mai fie acea stare generatoare de dezbinare.
Eforturile făcute în ultimul an, pentru menţinerea speranţei, cea care să întreţină ideea că această asociaţie va putea deveni certitudine, au fost uneori supraomeneşti. Asta pentru că, e o trăsătură românească, oamenii din acest spaţiu geografic dau prea repede, uneori, bir cu fugiţii.
Până la urmă, mai sunt şi poveşti cu happy-end, finalul fericit al acestui proiect, consumat recent, demonstrează că încrederea în sine ţine uneori loc de acea lipsă de putere specifică naţiunii române.
Despre ce a fost, despre ce este, dar despre ce va fi, se cuvine o trecere în revistă… (Alin DOROBANŢU)
Ce a fost la început
Din paleta largă de oferte de finanţare europeană, destinate noilor state membre, cel mai greu accesibilă părea axa care lasă la latitudinea entităţilor administrative şi din zona mediului de afaceri posibilitatea finanţării directe, fără instrumente publice, ale statului, prin asociere directă.
Tehnic, putem vorbi de existenţa axei LEADER, care vine în completarea altor programe europene şi/sau naţionale, ce permit şi susţin, prin implicarea partenerilor locali, proiecte de dezvoltare.
Proiectele derulate prin axa LEADER sunt finanţate prin programul FEADR, cu 80% din bugetul Uniunii Europene şi 20% de la Guvernul României. Înfiinţarea acestor Grupuri de Acţiune Locală nu este chiar întâmplătoare. Există un precedent pe care puţini îl amintim astăzi: în anii ’70 ai secolului trecut, în Peninsula Iberică (Spania şi Portugalia), sărăcia depăşea cu mult cota întâlnită astăzi în estul european. Miracolul iberic, creşterea incredibilă a nivelului de trai de aici s-a produs tocmai prin implementarea unor astfel de programe. Cu o viteză sporită în implementarea acestor proiecte, oamenii din cea mai săracă zonă europeană a acelor vremuri au reuşit să schimbe viaţa lor de pe macazul suferinţei pe drumul spre bunăstare.
În consecinţă, la iniţiativa primarului Constantin Ciobanu de la Ghimpeţeni, constituirea asociaţiei a convins parteneri din zona administraţiei, de la Nicolae Titulescu, Crâmpoia, Şerbăneşti, Coteana, Seaca, Stoicăneşti, Vâlcele, Mihăieşti, Văleni, Izvoare, Schitu, Movileni, Dobroteşti – Teleorman, să se alăture unui proiect nou. Unul la care, pe parcurs, au accesat şi agenţi economici din zonă, 72 la număr.
A urmat o muncă titanică, o luptă contracronometru, cu o birocraţie legendară. Miza, deloc una uşoară: suma ce ar fi urmat să fie aprobată spre accesare nefiind mică: 2.856.791, 72 euro, iar cât de prieteni am fi noi cu cei care administrează bugetul UE, totul e până la bani. Iar, pentru asta, într-un fel legitim, europenii au dreptul să ceară explicaţii. Nu merge ca la noi, când prima oară se cheltuiesc bani şi după cumpărăm facturi din en-gross de la Europa.
Nu a fost uşor. Au fost şi momente când în implementarea acestui proiect lucrurile intrau în impas.
Un consultant care ştie ce trebuie făcut
Şansa celor din Grupul de Acţiune Locală Vedea, Găvanu, Burdea a fost asocierea în derularea acestui proiect cu o firmă de consultanţă care ştie ce trebuie făcut. Prezenţa companiei mixte româno-spaniole XPLORA SOLUTIONS, alături de cei din GAL, s-a dovedit mai mult decât benefică. Asta în condiţiile în care piaţa de consultanţă este plină de societăţi interesate de bani şi mai puţin de calitatea serviciilor oferite.
S-a lucrat intens, iar întocmirea documentaţiei nu a fost o treabă uşoară. Existenţa unei concurenţe acerbe, a unei sume limitate de bani la nivel naţional, a impus o rigoare suplimentară în modul de prezentare în faţa experţilor evaluatori. Rezultatul, venit în urmă cu câteva zile, cel care consfinţeşte finanţarea pentru GAL Vedea, Găvanu, Burdea, e o dovadă că cei de la XPLORA SOLUTIONS au ştiut ce trebuie făcut şi au acţionat în consecinţă.
Aproape 3 milioane de euro, bani veniţi într-o vară dintr-o criză care a început acum trei ani dar nu se grăbeşte să se mai termine, e un lucru mare. Chiar dacă unora, în raport cu nevoile, suma nu li se pare prea mare. Însă, când reuşeşti pe cont propriu, fără să stai cu mâna întinsă la ministerul blond, la pomana unui deputat, sau la indulgenţa unei autorităţi judeţene, e bine. Dacă nu chiar foarte bine…
Iar când din 120 de proiecte susţinute la nivel naţional, GAL-ul lui Ciobanu de la Ghimpeţeni este aprobat printre primele, satisfacţia este şi mai mare.
Singura structură de acest gen din judeţul Olt
Cele 93,7 puncte din maximum de 100, obţinute de GAL Vedea, Găvanu, Burdea, la nivel naţional, sunt un motiv de satisfacţie. Însă, reuşita oamenilor din Grup aduce cu ea şi o umbră de regret: tot la nivel naţional alte judeţe deţin multe structuri de acest gen. Spre exemplu, Dâmboviţa, nu mai puţin de 11, Mureşul – 7, Suceava – 6, Alba, Arad, Timiş – 4. Semn că în alte judeţe cineva a impulsionat piaţa locală a administraţiei, mediul de afaceri pentru atragerea acestor tipuri de fonduri. La Olt, în loc de administraţie se face prea multă politică, iar în timpul rămas factorii decidenţi de la nivel judeţean nu mai au timp şi pentru bunăstarea comunităţilor. Şi, uite aşa mâine o să ne întrebăm de ce în alte judeţe e mai bine ca la noi? Va fi prea târziu…
Care sunt oportunităţile ce pot fi finanţate în interesul şi în cadrul GAL Vedea, Găvanu, Burdea?
Ideea principală susţinută de primarul Constantin Ciobanu, sufletul acestui proiect, este ca proiectele ce urmează să fie derulate în cadrul GAL să acopere nevoile unei comunităţi umane, cât mai extinsă, care, dacă se poate, să nu ţină cont de graniţele administrative ce-i separă pe membrii ei. La fază de discuţie privind oportunitatea sunt obiective la care, până acum, în Olt nu a socotit nimeni că pot fi finanţate din bugetul european. Spre exemplu: centru de prelucrare a laptelui (preluat din interiorul Grupului de Acţiune Locală); dezvoltarea capacităţii legumicole şi înfiinţarea de culturi în sere, care să implice şi realizarea unui centru de sortare, ambalare şi distribuire a legumelor şi zarzavaturilor. Se urmăreşte realizarea unui obiectiv de prelucrare a lânii, înfiinţarea unui centru meşteşugăresc, pentru produse de artizanat. Iată că aceste obiective presupun, de la sine, atragerea de forţă de muncă, o problemă locală de actualitate.
Planuri sunt multe, nu trebuie omise nici investiţiile în constituirea unor ferme piscicole, acolo unde este posibil. Modernizarea brutăriilor comunale existente, conform normelor europene, punerea în valoare a monumentelor istorice din zonă, nu puţine la număr. Lista poate continua, iar spaţiul tipografic este insuficient. Important este ca aceste sume să fie cheltuite corect, în interesul comunităţii, ci nu pentru ambiţii locale. Membrii Grupului trebuie să înţeleagă acest lucru, altfel, dincolo de riscurile unui conflict de interese se pierd bani ce sunt oferiţi pentru a produce bunăstare. Iar prin bunăstare înţelegem aici locuri de muncă, afaceri independente de sursa de plecare, creşterea nivelului de trai într-o zonă pe care, pe pariu, mulţi guvernanţi nu ştiu că există pe harta României. Abia atunci se va considera că reuşita este deplină. Important este începutul, iar el este pe cale să se întâmple. De acum încolo rezultatele urmează să vină, chit că mai sunt de făcut câţiva paşi procedurali, care nu mai pot împiedica evoluţia Grupului. Vor urma dezbateri aprinse, însă paşii cei mari au fost deja făcuţi. Că ar trebui să mai înveţe şi alţii din lecţia predată de Constantin Ciobanu, primarul de la Ghimpeţeni, asta e o altă poveste…
http://www.ziaruldeolt.ro/331/actualitate.php
|